Thomas Hallon Hallbert: photographer and print artist
 

Photo Galeries

Art Works
Réferences CV

 

Från potatistryck till färgvalstryck

Någon frågade mig häromdagen när jag började med grafik. Lite skämtsamt svarade jag: i lekskolan. Fast i själva verket var det redan innan lekskolan som jag hemma började med potatistryck. Carlo Derkert hjälpte till att öppna mina ögon och sinnen på söndagsvisningarna med avslutande filmvisning på Moderna Muséet i början av 60-talet. I högstadiet i Viksängsskolan i Västerås var teckningssalen utrustad med linoleum och det var där jag gjorde mina första linoleumsnitt. Sen fortsatte det med Stockholms första klass med estetisk linje i nian i Engelbrektsskolan 1967–68.
Under två år på ”Grundis” i Stockholm (1970-71 och 1974-75) hade jag Hasse Lindroth som grafiklärare. Därefter kurs på Grafiska Sällskapetmed Lennart Ivérus som handledare. 1975 liftade jag och min mor, från Fredrikshavn till Vraa Höjskole där vi tillsammans med ett hundratal andra deltagare genomgick en intensiv och minnesvärd Workshop i bildanalys och konsthistoria med R. Broby-Johansen som guide. Men det var först 1982 efter en kurs ledd av Olof Sandahl som de grafiska portarna slutligen öppnade sig. Efteråt fyllde jag på med kurser med bland andra Urban Engström i Tullhuset i Umeå.
På 1990-talet deltog jag ett år på konstcentret "La Rectoria" i Katalonien och senare praktiserade jag gravyr i bladguld applicerat på glas i Murano, Venezia. Senare har jag gått några kurser i Moku Hanga, japansk träsnitts och tryckteknik. Först en session med David Bull i Tokyo 2002, och helt nyligen, 2014 och 2015 i Toulouse med grafikern Miriam Zegrer från Berlin. Och inte minst har jag utvecklats med de elever som jag själv har varit lärare för, den yngsta 4 år och den äldsta 80 år. Mina första elever hade jag redan 1971 i Uppsala och flera av dom har jag fortfarande kontakt med.

Som det mesta som ”görs” handlar det oftast om dialog, ett utbyte, att dela med sig.

Moku Hanga Hallon selfie

Moku Hanga skuren i körsbärs- och lindträ.


 

 o


©. Thomas Hallbert 2008-2022HOMEContact